Güneş enerjisi, güneşten gelen ışık ve ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren bir teknoloji kullanır. Sistemin üç ana donanımı bulunur.
Güneş Panelleri: Güneş enerjisi sistemlerinin ana bileşeni güneş panelleridir. Bu paneller, güneş ışığına maruz kaldıklarında fotovoltaik (PV) hücreler aracılığıyla güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürür.
İnverterler: Güneş panelleri tarafından üretilen DC (doğru akım) elektrik enerjisi, ev veya işyerinizde kullanılabilen AC (alternatif akım) elektriğe çevrilir.
Depolama (Opsiyonel): Eğer enerjiyi depolamak isterseniz, güneş enerjisi sistemine batarya ekleyebilirsiniz. Bu sayede güneş enerjisi, gece veya bulutlu günlerde de kullanılabilir.
Güneş enerjisi sistemleri, elektrik faturalarını azaltabilir ve hatta fazla enerjiyi satarak gelir elde etmenizi sağlayabilir.
Enerji bağımsızlığı sağlar ve enerji kesintilerine karşı dirençli bir enerji kaynağıdır. Temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır, karbon emisyonlarını azaltır ve çevreye zarar vermez. Bir mülkte güneş enerjisi sistemi kurmak, mülkün değerini ve çekiciliğini artırabilir. Güneş panelleri uzun ömürlüdür ve genellikle 25 yıla kadar garantilidir.
Sistemin maliyeti, tüketilen ve artan enerji ihtiyacına, bölge koşulları, ve donanım kalitesine göre değişiklik gösterir. Uzun ömürlü bir sistem kurmak için yüksek verimliliği olan donanımlarla profesyonel projelendirme sonrası kurulum yapılması önerilir.
Meskenlerde 5-6 yıldır.
Paneller kapasitelerine göre farklı enerji üretirler. En güncel ürünler 450Wp, 550Wp ve yaklaşık 2 veya 2,5 metrekare alan kaplar. Ne kadar elektrik üretiri hesaplarken beş katı olarak düşünebilirsiniz. Örneğin, uygun şartlar sağlanırsa yıllık ortalama 550Wp güneş paneli 2,5 kWh elektrik üretebilir.
Gölgesi çok az olan veya hiç olmayan ve bir güneş paneli sistemini sığdırmak için, yeterli alana sahip güneye bakan çatılar güneş enerjisi kurmak için idealdir. Uygun olmayan durumlarda ise farklı çözümler ile kurulum yapılabilir. Ancak yatırım yapmadan önce profesyonel ekiplerin çatınıza teknik keşif yapması ve uygunluğu raporlaması gerekmektedir.
Güneş enerjisi sisteminizin büyüklüğü, yaşadığınız yerdeki hava koşullarının yanı sıra aylık olarak ne kadar elektrik tükettiğinize ve sözleşme gücünüze bağlıdır. Sözleşme gücü elektrik faturanız üzerinden hesaplanır. Size doğru bir teklif verebilmemiz için 12 aylık enerji tüketim geçmişinize bakmamız gerekir.
Sözleşme gücü, meskende bulunan elektrikli aletleri çalıştırabilmesi için bu aletlerin toplam gücüne göre belirlenir. Kısacası meskenin ihtiyacı olan ve kaldırabileceği güce göre hesaplanır.
Paneller gündüz güneş olmadığı zamanlarda düşük verimle de olsa elektrik üretmeye devam eder, ancak gece üretim durur. Eğer bataryalı sistem sahibi olursanız gündüz depoladığınız enerjiyi gece tüketir ve elektirk faturası ödemezsiniz. Ayrıca yasaların vermiş olduğu aylık mahsuplaşma hakkı ile az üretim yapılan gün ile fazla üretim yapılan gün mahsuplaştırılabilmektedir.
Şebekeye bağlı on-grid sistemler şebekeye uygun hareket eder.
Evinize güneş panelleri kurduğunuzda, hala şebekeye bağlı olacaksınız. Bunun temel sebebi; sisteminizin ihtiyacınız olan gücün tamamını üretmediğinde şebekeden enerji çekmenizi ve kullandığınızdan fazlasını ürettiğinizde de şebekeye geri göndermenizi sağlamasıdır. Ancak, bulunduğunuz bölge ve çevresel faktörler nedeniyle elektrik şebekesine erişiminizin olmaması durumunda, isteğe bağlı olarak tamamen şebekeden bağımsız bir sistemin de kurulması mümkündür.
Elektrik şebeke aboneliği olan, çatısı gerekli teknik şartlara uygun ve imarlı olan her müstakil ev veya iş yeri için kurulabilir.
İskan durumunda otopark çatısı gözüküyorsa kurulabilir.
Teknik olarak sadece sistem kurulumu ortalama 3 gündür. Şebeye bağlanan bir sistem aldığınızda gerekli izin ve onay süreçleri yaklaşık 2-3 ay sürer.
Gündüz güneş olmadığı zamanlarda düşük verimle de olsa elektrik üretmeye devam eder.
Güneş panelleri güneş ışığını güce dönüştürür. Bu nedenle panelleriniz karla kaplıysa elektrik üretemezler. Kar, genellikle panellerinizde yapısal sorunlara yol açacak kadar ağır değildir. Çoğu panel belirli bir açıyla eğilimli monta edildiğinden, kar birikintileri panel üzerinden aşağı doğru kayarak birikmeyi engeller. Kar biriktiğinde panellerinizin temizlenmesi kolaydır.
Bakım ihtiyacı çok azdır. En önemli bakım, dönem dönem panellerin temizlenmesidir. Normalde panel temizliği saf su; iyonize edilmiş su ile yapılır. Şebeke suyu ile yıkanması önerilmez. Sistemin düzgün çalışıp çalışmadığı ise uzaktan izleme sistemi ile takip edilir.
Genel olarak, güneş panelleri çok dayanıklıdır. Kar, rüzgar ve doludan etkilenmezler. Güneş enerjisi sisteminizin çeşitli bileşenlerinin farklı zamanlarda değiştirilmesi gerekir. Ancak sisteminiz 25 ila 35 yıl %80’in üzerinde elektrik üretmeye devam eder.
Araştırmalar, güneş enerjisi sistemleri olan evlerin, güneş enerjisi sistemleri olmayan evlerden daha fazla satıldığını gösteriyor. Güneş enerjisine geçmek evinizin değerini bir mutfak yenilemesinden daha fazla artırır.
Formumuzu doldurun; enerji danışmanlarımız sizi arasın.
Üzgünüz apartman dairelerine hizmet verememekteyiz.
Üzgünüz fatura tutarınız nedeniyle size hizmet veremiyoruz.